Shell gebouw C30, Den Haag

Shell gebouw C30, Den Haag

Het Shell gebouw C30 in Den Haag heeft onlangs een grootschalige renovatie ondergaan. Het koninklijke rijksmonument, oorspronkelijk gebouwd in 1917 en met een oppervlakte van 25.000 m2, is volledig gerenoveerd om te voldoen aan de huidige normen. In augustus 2022 behaalde C30 het LEED Platinum certificaat, een primeur voor een monumentaal gebouw van deze omvang.
 
In opdracht van Kuijpers, verantwoordelijk voor alle technische installaties in het gebouw, hebben wij het lichtmanagementsysteem geleverd. Het systeem bestaat uit 51 routers die 2500 armaturen aansturen, waarvan de helft Tunable White armaturen zijn.
 
De kantoren zijn uitgerust met armaturen voor directe en indirecte verlichting. De indirecte verlichting is Tunable White en wordt aangestuurd via Light over Time. Hierdoor hebben de armaturen een daglichtcyclus waarbij de kleurtemperatuur en intensiteit van het licht gedurende de dag veranderen. In de armaturen zijn onze 315 mini multisensoren ingebouwd die de armaturen aansturen op basis van daglicht- en beweging.
 
Voor de verkeersruimtes en gangen is tijdsturing toegepast. Als deze gebieden op een bepaald tijdstip uitgeschakeld worden, maar er is nog iemand aanwezig in een aangrenzende ruimte, blijft de verlichting aan om te voorkomen dat gebruikers door een donker pand moeten lopen.
 
In 50 ruimtes, voornamelijk vergaderruimtes, zijn 7-inch touchscreens geplaatst met een visualisatie in de stijl van Shell. Via deze touchscreens kan de verlichting in de ruimte worden aangestuurd met behulp van scenes en verlichtingsgroepen. De verlichting kan ook centraal worden bediend via een 21-inch touchscreen.
 
Het lichtmanagementsysteem is geïntegreerd met het gebouwbeheersysteem, waardoor het signaal van de verlichtingssensoren ook wordt doorgegeven aan het klimaatsysteem. In de overdekte binnentuin worden de RGB armaturen aangestuurd via DMX met behulp van onze 920 routers.
 
Het gebouw wordt ook voorzien van Helvar Insights. Via Insights wordt de data uit het lichtmanagementsysteem beschikbaar gesteld in een cloudomgeving. Deze cloudomgeving biedt inzicht in het gebruik van het gebouw en de status van het lichtmanagementsysteem en stuurt automatisch een melding bij problemen.